DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Župne aktualnosti Preminuli župljani GOVOR NA SPROVODU ALOJZIJA JAKIĆ
GOVOR NA SPROVODU ALOJZIJA JAKIĆ

Poštovana rodbino i dragi prijatelji pokojnog Alojzija!

Uobičajeno je kad kršćaninu i župljaninu govorim na sv. Misi zadušnici, govoriti na temelju poruke iz sv.Evanđenlja. To činim i sada.

 Lukino je Evanđelje. Alojzije je preminuo nenadanom smrću.

Poruka je:Budite pripravni!

Bdijte, bdijte i molite, budite pripravni! Više je puta Isus ponovio ovakvu preporuku. Preporuke su namijenjene crkvenoj zajednici, ljudima.Važne su za nas žive koji čekamo smrt kao odlučan susret s Bogom.

Neka Vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene. Zar Vas ove riječi ne potiču na ozbiljnu pripravu za smrt? Smrt je neminovna, samo joj ne znamo dana kao ni sluge u Isusovoj priči. Gospodar će se za stalno vratiti, ali njima nije poznat sat povratka. Moraju stoga uvijek biti pripravni.

Preporuka budite pripravni, bodri žive da se ne opuste u svojoj svakodnevnoj djelatnosti. Iako je čovjek pozvan  doprinositi svakodnevno izgradnji ovoga svijeta, on u isto vrijeme mora radeći misliti i na nebesku domovinu.

U tom nam vidu poručuje Isus da budemo budni i pripravni, a i trijezni. Znači: ne dopustite da vas potpuno ispije posao, udobnost ili naslada života. Naš Duh mora biti raspoloživ i za dosluh Božje riječi.

Sam je Isus bodrio svoja tri učenika na bdjenje i molitvu u getsemanskom vrtu. Ali oni nisu bili kadri „probdjeti s njim ni jedan sat“.

Isusova smrt nas zanima jer ona nas pravo obavješćuje, pothranjuje našu budnost i ufanje. Potrebno je živjeti duhom krštenja koje nas je posvetilo da bismo mogli umirati u „Gospodinu“.

Potrebno je proživljavati otajstva velikog tjedna ne samo o Uskrsu, nego svake nedjelje u misi gdje obnavljamo Isusovu smrt i uskrsnuće.

 Vjernom je Kristovom sljedbeniku to najzdraviji, najkršćanskiji i najdjelotvorniji način priprave za smrt.

Nema čovjeka bez grijeha. Bez obzira na slabosti koje je  pokojni Alojzije imao,  od srca mu hvala za sve što je učinio za našu župnu zajednicu, za svoje mjesto gdje je živio, za svoju obitelj. Daruj mu Gospodine vječni mir i pokoj u zajednici svojih Otkupljenih.

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>