DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Župne propovijedi SVI SMO MI TEOFILI!
SVI SMO MI TEOFILI!

Treća nedjelja kroz godinu 2013-c

Nedjelja, dragi vjernici, 

  • nije dan kada smo zajedno, samo da se zajedno nađemo, nego prvenstveno da čujemo Riječ Božju i njezino tumačenje, kako to govori prorok Nehemija u današnjem nedjeljnom čitanju. ( 8)
  • To je dan, kada je Mistično tijelo Kristovo, koje je sastavljeno od mnoštva udova kojima je glava Krist na okupu i slavi Euharistiju: Djelo-život, smrt, i uskrsnuće. Gospodinovo, kako to govori sv.Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima. (12)
  • To je dan, kada se po Kristu ispunja Božja Riječ i ostvaruje ono što Bog govori, kako to priopćuje evanđelista Luka u današnjem Evanđelju (1)

Braćo i sestre, ovu ćemo godinu čuti pisca jednog Evanđelja, koje u detalje povezuje proročanske riječi Staroga Zavjeta, a odnose se na Isusa Krista, i pisca Djela apostolskih u kojima opisuje rađanje Crkve i njen život u apostolsko vrijeme, kao plod Duha Svetoga.
A to je Sveti Luka.
Luka
je obrazovan čovjek i odgojen u grčkoj-helenističkoj kulturi i najvjerojatnije nije Židov. Ali  je  zato vjerni slušatelj očevidaca i onih, koji su sluge Riječi Božje.
On piše:  
„pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.“ (Lk 1)
Luka u svom prvom poglavlju ističe bitnu poveznicu ispunjenja onoga što je naviješteno i onoga što Isus sam isčitava iz Knjige prororoka Izaije.
Evo toga teksta:
„Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovijesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenj, vid slijepima; na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.“ (Lk 1)
Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega, a on progovara gledateljima i slušateljima: „Danas se ispunilo ovo Pismo što Vam još odzvanja u ušima“. 
To jest: što ste upravo sada čuli.
Luka je dobro uhvatio nit Objave.

  • Ona je djelo Božje i životvorna snaga tog djela je DUH SVETI.
  • Duh Sveti je pokretač i ovog novoga što s Isusom dolazi.

Ako se nađemo u ulozi Teofila, a svi smo mi TEOFILI, onda je Duh Sveti  i naša unutarnja pokretačka snaga.
On obavlja funkciju Pomoćnika, Branitelja, Tješitelja...
I zaista njegovo djelovanje osjećamo u našim čak nekada i nevažnim događajima života.

Ljudska dobrota iskazana u višestrukoj ljubavi prema bližnjemu, prema onima koji su u nevolji, prema bračnom drugu, a ustrajna vjera, strpljenje i praštanje kao i otklon mnogih poroka, uvijek su djelo Duha Svetoga.
On je uvijek  unutarnja snaga našega života.
I ne smijemo zaboraviti, ne djeluje Duh sveti samo po kršćanima, svako dobro učinjeno i izvan kršćanstva je djelo Duha svetoga.

  • Ali, On je na poseban način prisutan u Crkvi.
  • I nije on vodio samo Prvu Crkvu, On neprestano izgrađuje Crkvu i održava njeno zajedništvo.

Samo ako nas On zahvati, mi koračamo putem k Bogu. Samo po njemu moguća je punina života i novi život. Jer tada Bog djeluje u nama.
On je grandiozna božanska poveznica čovjeka s Bogom.

  • Tako će slikovito iskazati i Ivan u svom Evanđelju kad kaže: „Bog stanuje u nama“ (4,13)
  • Tako će to iskazaati i sv.Pavao u poslanicama Drugoj Timoteju (1,14)  i Prvoj Korinćanima kad kaže: „ Vi ste hram Božji“ ( 3,16).

Onaj tko stanuje zajedno:

  • oni se neprestano zauzimaju jedan za drugoga,
  • oni se poznaju i ljube,
  • oni zajedno izgrađuju ovaj svijet i vlastiti svijet.

Ovo zajedništvo se svakodnevno na djelu obnavlja, proživljava i produbljuje.
To nije život statike i nepromjenjivosti, nego život neprestane dinamike.
I kad Isus kaže: Duh Gospodnji na meni je... on me posla biti...“ to je djelovanje u kojem Isus nije sam, niti želi biti sam.
Nije onda dobro ni da čovjek u svom djelovanju bude sam.
Valja nam se pomoliti i razbor Duha dobiti!

       Župnik

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>