DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Klima Donjeg Luga

Donji Lug ima umjereno kontinentalnu klimu sa priličnom oštrim zimama i toplim ljetima. Na klimu ovoga kraja veliki utjecaj ima kotlinski reljef u kojem se u hladnom dijelu godine veže pojava temperaturne inverzije (temperatura rasta sa porastom nadmorske visine), a to rezultira veliki broj maglovitih dana, osobito u zimskim mjesecima kada se nalazimo pod utjecajem polja istočnoeuropske anticiklone.

Područje je potpuno otvoreno prema sjeveru, pa je tijekom zime izloženo utjecaju hladnih zračnih masa sa sjevera i istoka europskog kontinenta, dok visoki planinski lanac Dinarida , na jugu, sprječava značajniji utjecaj Mediterana na klimu ovoga područja. Srednja godišnja temperatura zraka u Donjem Lugu iznosi 10.7°C. Najhladniji mjesec je siječanj sa srednjom mjesečnom temperaturom od -0.4°C, i to je ujedno jedini mjesec u godini sa negativnom mjesečnom temperaturom. Od početka meteoroloških mjerenja u ovome kraju, najhladniji siječanj bio je onaj iz 2006. godine sa srednjom mjesečnom temperaturom od hladnih -2.7°C, dok je najtopliji zabilježen 2007. godine, sa 4.2°C. Najtopliji mjesec u godini je srpanj sa srednjom mjesečnom temperaturom od 20.5°C, a po toplini vrlo mu je blizu i kolovoz, koji nerijetko zna biti i topliji od srpnja (kolovoz 2000. i 2003.). Mrzlih dana, odnosno, kada je minimalna temperatura zraka niža od 0°C ima u prosjeku 80, dok tropskih ili vrući dana, kada je maksimalna temperatura jednaka ili viša od 30°C ima 28.

Najniža temperatura ikad od -27.5°C izmjerena je 13.siječnja 2003. godine. Najtopliji dan u novijoj povijesti Donjeg Luga bio je 4.srpnja 2000.godine kada je hladu meteorološke kućice na 2m visine iznad tla izmjereno 40.0°C. Ovaj je rekord zamalo je oboren 29.kolovoza 2003. godine kada je izmjereno 39.8°C. Godišnja amplituda u temperaturi zraka zna iznositi ponekad i blizu 70°C, što odražava visok stupanj kontinentalne klime ovoga kraja. 

Padavina u Donjem Lugu ima u svim mjesecima u godini i poprilično su ravnomjerno raspodijeljene. Prosječna godišnja količina padavina iznosi 926 l/m2. Najveća je u srpnju i iznosi 127 l/m2, što je rezultat pojačane ciklonalne aktivnosti iznad ovoga dijela Europe. Najmanje padavina ima u siječnju, gdje prosječna mjesečna količina iznosi 59 l/m2. U godišnjoj količini padavina veliki utjecaj imaju i padavine od snijega. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem u godini iznosi 62 dana , što je sasvim dovoljno da tijekom zimskim mjeseci služi kao odličan toplinski izolator i time zaštiti ozime usjeve od smrzavanja. Najveća izmjerena visina snijega na ovome kraju od 85cm, izmjerena je 17.prosinca 1999. godine.

KLIMATOLOŠKA STANICA >>DONJI LUG<<

Klimatološka stanica
Tel: ++38732896138
Mob: ++38763460359
E-mail adresa:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Meteo osmatrač: Goran Slišković 

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>