DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Prva Pričest 2009.



PRVA  SVETA  PRIČEST

( 7. lipnja 2009. ) 

            Njih dvadeset i osam, krasili su ovo nedjeljno jutro. Radosna srca i čiste duše, danas, po prvi put primaju hostiju bijelu, hostiju svetu, Tijelo Isusa Krista.

„Hajdmo, djeco, Bogu svome, sebe želi predat nama…“ Ulazili su prvopričesnici u crkvu u svojoj bjelini jer su pozvani na gozbu u hram Božji, pozvani su od Boga da ih hrani da budu dio Njegove svečanosti, dio zajedničke svečanosti.

            Na početku pozdrav prvopričesnicima, roditeljima, kumovima, svom Božjem puku. Pozdravi i zahvale su se izmiješale tako da je sve dobilo još jednu svečanu notu.

Kako je lijepo imati nešto čemu se radujemo, ono što nas čini sretnim. Mjeseci i mjeseci pripreme, učenja, treme…danas su iščezli, nestali, ostao je samo lijep osjećaj, radost, svečani trenutak koje će se s vremenom pretvoriti u uspomene u sjećanje. Jer čovjek i onako živi od sjećanja od uspomena koje sačinjavaju okosnicu života. Neke datume čovjek uvijek pamti i rado ih se sjeća. Nekih se osoba posebno sjećamo, nosimo u sebi žive slike. Neke fotografije s dragim osobama predstavljaju čovjeku najvrjedniju imovinu koje sebično čuva i pohranjuje je u dubinu srca.

             Tako će mnogi pamtiti i ovaj današnji dan. Dan kad su po prvi put primili Tijelo Isusovo, hranu vječnu, hranu spasenja. Koliko je Isus bio važan svojim učenicima? Bio im je važan za čitav život, On je ispunjavao njihova srca, gorljivo su širili Njegovo učenje, čuvali su njegove riječi „Ovo činite meni na spomen“ postade i ostade spasenje čovječanstvima, ukorijeni se u mnoga srca, nastani se među nama.

            I mi smo primili te Isusove riječi i danas ih blagujemo i primamo još članova na gozbu. Koliko je Isus bio važan apostolima to nam je poznato a koliko je važan nama i što nama znači? U svakoj svetoj misi On ne prestaje ljubiti čovjeka jer ga želi spasiti. Svaka sveta misa je spomen Njegove ljubavi, Njegovog darovanog života. To je spomen njegova prijateljstva, to je događaj njegove blizine. Sva ta ljubav se izlila na naše prvopričesnike koji svojom bjelinom iskazuju svoju čistoću, koji svojom bjelinom sliče na anđele. Još kada su s molitvom „Dušo Kristova…“ glasno, da ih svi čuju molili, pomislih da su anđeli sišli s neba da nas obraduju svojom prisutnošću. Ali mi svu tu ljepotu imamo u njih dvadeset i osam i anđeoski zbor, i vjeru i svjetlo i radost jer danas smo mi „promatrači“ bili počašćeni njihovom bjelinom, njihovom prisutnošću među nama.

            Molimo te Isuse, da nam daš snage i jakosti da budemo tvoji svjedoci sve do žrtve. Molimo Te budi nam prisutan na našim putovima i usmjeravaj nas i vodi pravom cilju. Podari snagu  našim malenima za snažan i u vjeri proživljen let a danas im podari Blagoslov svet!


                                                                                                                                                           Prvopričesnici


 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>