DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Osmogodišnja škola
Osmogodišnja škola

Gradnja nove škole na području župe Lug – Brankovići, uz župni pastoralni centar, započela je 13.travnja 2002.g. Tome je prethodila akcija skupljanja novca  u župnoj zajednici kako bi se osigurala kupovina  zemljišta, na pogodnoj lokaciji, za izgradnju škole.Župna zajednica je platila 4.200 m2 82.000,00 DM
Sve pripremne radove oko kupovine zemljišta, pribavljanja dozvole za gradnju i ostale dokumentacije obavio je tadašnji predsjednik MZ i župni ekonomski vijećnik Anto Markanović u tijeku 2001.g. To je bilo popraćeno sklapanjem sporazuma između MZ i župe  Lug – Brankovići o gradnji objekta škole. U vezi toga su donesene odgovarajuće odluke župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća.  
Projektiranje objekta, organizaciju, gradnju i nadzor radova  izvršio je župnik, don Matija Šimić.
Samu izgradnju škole pratio je Božji blagoslov. U tijeku građevinskih sezona bilo je puno lijepog vremena i nije bilo povrijeđenih radnika. Sve akcije su svesrdno podržali župljani, koji su stalnim davanjima osigurali oko 90% sredstava za ovaj projekt vrijedan 1,5 milijuna konvertibilnih maraka. Objekt je u potpunosti završen koncem srpnja 2006.g., gdje je uređen cjelokupni enterijer i interijer objekta.
Po završetku objekta sklopljen je Ugovor o vlasničkim odnosima, pravima i korištenju objekta nove škole između MZ i župe Lug – Brankovići.
Po njemu je objekt nove škole, kao vlasništvo župe, predat na korištenje MZ, uz zadržano pravo Župne zajednice za nadzor i očuvanje crkvene imovine.
20. kolovoza 2006.g. je blagoslovljen objekt škole,
a svečanost otvorenja je upriličena 4. rujna 2006.g., kada je i započela nastava u školskoj 2006./2007.g., uz nazočnost visokih dužnosnika vlasti, i prijatelja.
 Škola je posvećena  pokojnom Anti Markanoviću, velikom prijatelju i jednom od inicijatora njezine gradnje, koji je smrtno stradao u prometnoj nesreći uoči svetkovine Duhova, 14. svibnja 2005.g. Ta posveta je označena spomen pločom na pročelju škole, uz koju su postavljene grčke muze znanja i mudrosti.
Školu je otvorila gđa Diana Markanović, supruga pokojnog Ante.
Nastava je u ovoj školskoj godini organizirana za učenike od prvog do šestog razreda OŠ, u suvremeno opremljenim 12 učionica,  a sedmi i osmi razred će krenuti sljedeće godine, kada se osigura oprema za kabinete fizike i kemije. Učenici ove škole su djeca župe Lug – Brankovići i šire.

Ovaj projekt se dalje razvija. Trenutno je u fazi kompletiranja školske knjižnice i opremanja škole elektroničkom i drugom nastavnom opremom.
Do otvorenja ove škole, djeca su pohađala nastavu u dotrajalom i trošnom objektu Područne škole Lug, koja nema sanitarni čvor i pitku vodu. U izgradnji objekta je korišten azbest, koji ima dokazano kancerogeno djelovanje. Pored ovog, navedimo da se novim demografskim kretanjima i trendovima naseljavanja stara Područna škola Lug – Brankovići našla na periferiji naselja, a ne u središtu kako je to bilo u vrijeme njene gradnje. Tako, ona nije ispunjavala ni minimum uvjeta za školu dostojnu djeteta.
Sada s ponosom ističemo da imamo jednu od najljepših škola na području BiH, pa i šire.
Djeci želimo sretno!


Skluptura u drvetu-portal škole


Osmogodišnja škola




Posveta-spomen ploča



 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>