DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Duhovni život Župe
Duhovni život Župe

Ima dosta vrijednosti u duhovnom životu vjernika ove župne zajednice.
Osobito valja istaknuti sudjelovanje gotovo svih vjernika na svetim misama nedjeljom i blagdanima i primanje svetih sakramenata.
Nedjeljom i blagdanom se služe dvije svete mise u 8, 30 i 11 sati, a radnim danom večernja sveta misa. Na svetim misama vjernici laici sudjeluju kroz službe u Crkvi: ministranti, liturgijski pjevači i čitači.
 O sakramentalnom životu najbolje svjedoči činjenica da se gotovo svi vjernici ispovijedaju dva puta godišnje, a pričesti se u godini podijeli više od 30.000.

Svake prve nedjelje u mjesecu služe se zavjetne mise svetom Ivanu Krstitelju.
Štovatelji svetog Ive, sudjeluju na ovim svetim misama štujući ga kao moćnog  zaštitnika u svim potrebama, a osobito kao zaštitnika obitelji, djece i bolesnika. Mnogi se od njih  za taj zavjetni dan pripravljaju devetnicom,  moleći zavjetnu molitvu svetog Ive.  Na taj se način cijela župna zajednica i brojni hodočasnici pripravljaju i za blagdan Rođenja svetog Ivana Krstitelja, kada se slavi patron župe i godišnjica posvete crkve i župne zajednice  svetom Ivi. Tada do kasnih noćnih sati vjernici u molitvi hode oko crkve i zavjetnog kipa svetog Ive.

Svakog osmog dana u mjesecu služe se zavjetne svete mise Gospi Brze Pomoći.
To je mjesečna duhovna obnova župljana i drugih hodočasnika po zagovoru Majke Božje. Prije svete mise zajednički se moli Krunica BDM i služi se sakrament Ispovijedi.  U župnoj crkvi u Lug  - Brankovićima su isprošene brojne milosti od dragog Boga po zagovoru njezinih župnih zaštitnika: svetog Ivana Krstitelja i Gospe Brze Pomoći.
O njima će svjedočiti ljudi i vrijeme. Isti dan i adoracija u župi

Kroz vrijeme Došašća služe se svete mise Zornice u 6 sati.
Ta kršćanska tradicija sudjelovanja na svetim misama u cik zore kroz vrijeme Došašća ima snažnu poruku. Osobitu budnost stalno pokazuju djeca i majke.

Kroz vrijeme Korizme, svakog petka se služi pobožnost Puta križa na kojoj sudjeluje puno vjernika. 
Ta pobožnost je jako bliska katoličkom puku Bosne.

U svibnju i listopadu se svaku večer moli Krunica BDM, Lauretanske litanije i služi sveta misa.
 Krunica se moli i svake nedjelje prije rane svete mise.

Na početku svake nove školske godine redovito se slavi sveta misa za blagoslov u novoj školskoj godini.
Tu sudjeluju svi učenici, vjeroučitelji, nastavnici, odgojitelji, roditelji i drugi vjernici.

Na Dan bolesnika i zdravstvenih radnika slavi se sveta misa Gospi Od Zdravlja  koja je osobito posvećena svim bolesnim, starim i nemoćnim osobama.
To je godišnje okupljanje svih starijih osoba gdje se okupi više od dvije stotine osoba.
Na blagdan svetih apostola Petra i Pavla služi se sveta misa za pokojne župne vijećnike i don Luku Janjića.
Prilika je to da se okupi cijela župna zajednica, a osobito župni pastoralni   i ekonomski vijećnici. Tada se s velikom zahvalnošću moli za sve koji su dio sebe ugradili u izgradnju  ove župne zajednice i Crkve.

Na blagdan Svete Obitelji osobito se slavi dar života. . To je dio duhovne dimenzije projekta „A bebe“ kojim se hoće ohrabriti i pomoći kršćanske supružnike u sadašnjem i budućem roditeljskom poslanju.       

Vjernici rado sudjeluju na svim hodočašćima. Tako se iz ove župne zajednice redovito hodočasti u Marijansko svetište u Komušinu, na biskupijske, nacionalne i ine skupove kako bi se gradilo unutar župsko, biskupijsko, nacionalno i opće crkveno zajedništvo.

Djeca i mladi su do svršetka srednje škole redoviti polaznici župnog vjeronauka. Osnovna škola prolazi pripravu za sakramente: Ispovijedi, Prve pričesti, Krizme, dok  srednjoškolci prolaze pripravu za Sakrament ženidbe. Valja istaknuti da su oni redoviti polaznici i školskog vjeronauka. Tu se polazi od stajališta da dobro poučeni u vjeri ostaju uz Krista i Crkvu.    

Među pukom živi osobna i obiteljska molitva, post i djela ljubavi.
Sve zajednice u Župi imaju svoje mjesečne duhovne obnove.

Kao osobitost ove župne zajednice valja istaknuti nastojanje da svaki pojedinac daje svoj doprinos životu, duhovnom i materijalnom rastu zajednice kroz neku od službi i poslanja. Svi oni imaju svoje mjesto u nastojanju da se bude blizu dragoga Boga, da se gradi vlastiti put spasenja i da se bude blizu za brata čovjeka.  



____________________________________________________________

Datum: 9. listopada 2007.g.

Broj: 100/2007.

             NADBISKUPSKI ORDINARIJAT

            Sarajevo

  IZVJEŠTAJ O EUHARISTISKOM KLANJANJU

 U ŽUPI SVETOG IVANA KRSTITELJA LUG-BRANKOVIĆI

                  Presveta Euharistija u župi svetog Ivana Krstitelja Lug – Brankovići redovito se izlaže na javno štovanje vjernika svakog osmog u mjesecu. Tada se vjernici okupljaju u župnoj crkvi u većem broju na mjesečnu duhovnu obnovu. Služi se zavjetna misa Gospi Brze Pomoći i Presveta Euharistija se izlaže na javno štovanje tako da bude posve jasno izražena povezanost presvetog Sakramenta s misom. Sveta misa se služi s početkom u 8,30, a Presveti Sakrament je izložen na javno štovanje vjernika do 12 sati kada se pohrani  u svetohranište, što je ranije utvrđen i javno oglašen sat. Kod izlaganja Presvetog Sakramenta odgovarajuće vrijeme se čita Božja riječ, pjeva, moli i razmatra u šutnji. Izabiru se molitve, pjesme i čitanja kako bi vjernici što više bili sabrani u molitvi u Kristu Gospodinu.

                U euharistijskom klanjanju sudjeluju svi župljani i hodočasnici Gospi Brze Pomoći iz susjednih župa. Osobito se brojem ističu liturgijski čitači, pjevači, ministranti, članovi Pokreta krunice za obraćenje i mir, volonteri župnog Caritasa i Samaritanska udruga.

                Među duhovnim plodovima ističemo:

-     jačanje svijesti vjernika o prisutnosti živoga Krista u Sakramentu Euharistije , što ih posvećuje i osnažuje za kršćanski život,
-     jačanje osjećaja vjernika da su ljubljeni od Boga i Crkve što ih osposobljuje  za praštanje i pomirenje,
-     veliki odziv vjernika na svete mise, osobito nedjeljom i blagdanom,
-     izgradnja obiteljskog, župnog i općecrkvenog jedinstva što se osobito preslikava u podršci vjernika svim projektima u župi i Vrhbosanskoj nadbiskupiji,
-     spremnost vjernika za druge pobožnosti, osobito molitvu svete krunice,
-     jačanje povezanosti članova župnih skupina međusobno,
-     brojna osobni duhovni plodovi vjernika koja su novi znakovi milosti i ljubavi Božje koja iznova preporođuje vjernike za život u Kristu.

 

Don Matija Šimić, župnik
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

101/07.

Lug- brankovići, 23.veljača 2012.
Broj: 24. /2012.

Predmet: Pastoralni program u Župi u  „Godini vjere“.


NADBISKUPSKI ORDINARIJAT
Sarajevo

(Na zahtjev Ordinarijata dostavljen je plan Pastoralnog djelovanja u našoj Župi u Godini vjere )

Kao Župna zajednica zahvalani  smo Bogu za sve milosti i darove koje smo  primili u 2011.god.
U 2012. godini želimo održati i osvježiti  bogatstvo naše Župne zajednice koja na jedan dostojanstven i odan način slavi,  osobito nedljeljom, Sveta otajstva u Euharistiji.
U Duhovnom životu naše Župne zajednice želimo  zadržati  plodove Duha i dalje ih obogaćivati kroz predviđenih dvanaest Duhovnih obnova i Adoracija za Župnu zajednicu. Tome svakako želimo pridodati i pet mjesečnih Duhovnih obnova  za sve župne Zajednice unutar Župe.
U prošloj godini veoma su zapaženi plodovi pučkih pobožnosti i njih želimo s mlađim generacijama uvijek iznova  osvježavati, a to su: Križni put, Svibansjke pobožnosti, Devetnica za patron Župe, Listopadske pobožnosti i Svete Mise zornice. Tu će biti istknut i Križni put – putem Hrvatskog ranjenika  od Brankovića do župe Globarica.
Neće biti izostavljen poticaj za dva pokornička slavlja u Sveta vremena Korizme i Adventa. Na prošloj sjednici Pastoralnog vijeća odlučeno je: da o trošku župne kase oba župna Zbora u listopadu putuju u Mariju Bistricu, a svim Mladima omogućimo  besplatan odlazak na hodočašće Mladih u Komušinu, moguće i na susret Mladih u Sisku.
Zajednica Mladih „AGAPE“ izvela  je svojim velikim zborom, u pratnji nekoliko instrumenata: Božićni koncert u našoj crkvi. Na Uskrs popodne Mladi će  izvesti  Uskrsni koncert, a također i koncert  sljedećega Božića.
Svakako neće izostati niti jedno sudjelovanje na razini Nadbiskupije u Godini vjere, u kojima gotvo redovito i do sada naši Mladi sudjeluju.
Kroz Biblijsko-sakramentalnu katehizaciju želimo ukazati djeci svih uzrasta na temelje VJERE.
Kroz rad Pastoralnog vijeća u kojem sudjeluju i svi Voditelji Zajednica bit će izlagane smjernice za Godinu vjere na razini opće i mjesne Crkve.

Župnik

 

 

 

                         

 

 

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>