DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Župne propovijedi JE LI MOGUĆE PREOBRAŽENJE
JE LI MOGUĆE PREOBRAŽENJE

            U Drugoj nedjelji Korizme Isus je u predstavljen kao Preobraženi. A brdo na kojem se to dogodilo dobilo ime Brdo preobraženja.

Da bi smo ovo razumjeli treba istaći,  Isus u važnim životnim trenucima uvijek  moli. Sam je potvrdio da se u molitvi događaju divne stvari. Sam je osjetio kako mu molitva hrani dušu. Kako ga ona osposobljava za velike i nove stvari. Da je to tako poslušajmo Evanđeliste, koji kažu:

  • Dok je molio lice mu se izmijeni.
  • Odjeća sjajem zablista
  • Iz njega je izvirala svjetlost.
  • Apostoli Isusa vide preobraženog.

Tu se da primijetiti važnost molitve za ljudsko preobraženje. Velika je tajna čovjekovog duha. S molitvom on se hrabri za istinu.

            A, kako je čovjekov duh često zarobljen crnim mislima, treba istaknuti, u takvom gledanju nema preobrazbe, nema napretka. Pesimisti nisu realisti. Ako je molitva iskrena, i obraćanje u molitvi drugoj osobi iskreno, osobito prema Bogu kao osobi, onda se tu razvija ljubav. Kako je molitva lijep razgovor s čovjekom ili s Bogom, Bog će potvrditi: Ti si sin moj ljubljeni, ti si kćer moja ljubljena. Molitva je uljudni, preobraženi pristup drugome. Ona otkriva svijetlu stranu našega života. Ona je preobraženje. Ona je svjetlo duše.Život traži svjetlo. Zato Isus i tvrdi da je put jasan – valja u Jeruzalem. A tamo je Križ. Valja čvrsto stajati na tlu ove zemlje. Valja nositi Križ.

            Kada je Isus to priopćio da treba nositi Križ i biti ubijen, Petar je uzviknuo. Ne Gospodine! To se Tebi ne smije dogoditi! Isus je na Petrovo odbijanje Križa, jedan jedini put najboljem svom prijatelju Petru, rekao: „Odlazi od mene sotono!“

            Dakle život ima i svoj vijek i svoj tijek. Stoga i nama Gospodine promijeni misli. Neka postanu misli optimizma i nade. Preobrazi nam pogled, često gledamo crno i negativno.Često vidimo samo loše stvari. Potrebna je preobrazba života.Svijet koji nas okružuje je remek djelo tvoje ljubavi. Svijet očaja preobrazi u svijet nade, povjerenja.

            A da je to moguće, evo i primjera: Jedan je Mladić tako raskalašeno, arogantno živio. Oko sebe  sijao je strah, mržnju tuču, osvetu…. Oženio se. Rodila se ljubav. Rodilo se dijete. Rodio se netko tko je znao moliti, a tko zna moliti, on zna i voljeti. Molitva je ovu duševnu pustinju Mladića pretvorila u plodni vrt. On se preobrazio.

            Sada vidim kako je Beduin imao pravo kad je svoje uho naslanjao na vreli pijesak i slušao kako pustinja plače,vapi i moli. Ona bi željela postati vrt. Ona bi se željela preobrazit. Evo sjajne prilike, preobrazimo pustinju svake vrste u prekrasni vrt.

            Ivan Evanđelista krasno je to potvrdio: „Evo vidim sve novo!“

 

                                                                                                                      Župnik

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>