DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Župne propovijedi DRAMA U OBITELJI
DRAMA U OBITELJI
Utorak, 16 Ožujak 2010 20:35

U četvrtoj nedjelji korizme  Isus otkriva dramu jedne obitelji.

Postavlja se pitanje:

Ima li obitelji bez drame?

Sigurno nema!

Isus je imao hrabrosti pred Farizejima i pismoznancima otkriti kroz dramu istinu o njima. Zato je ovaj Isusov primjer iz jedne obitelji, dosegnuo najveći vrh svjetske književnosti. On govori istinu.

Kod Isusove drame „Izgubljeni sin“ prije svega  otkriva se vrijednost: ljubavi, milosrđa i dobrote. Cijela prispodoba je poziv na oproštenje i obraćenje.

 

Ovakve poruke prokazuju glavnog lika ove drame. 

On  je MILOSRDNI OTAC.

On je najaktivniji,

On preuzima inicijativu u sva tri dijela drame, i neprestano je budan.

            Živeći u mučnom sustavu, u kojem se mora sve platiti po pravilu: čist račun duga ljubav,  milosrđe i ljubav kao da su isčezli.

            Okolnosti u kojima Isus priča ovu prispodobu su zanimljive. Isus blaguje s carinicima i grešnicima. Stoga je farizejima i pismoznancima osnovno pitanje:

Kako smije to činiti?

Dva su tipa ljudi:

Carinici, grešnici - pogani: u liku mlađeg sina koji je  sprema sve učiniti, pa i velike grijehe. Ali je spreman i na povratak, obraćenje i pomirenje.

Drugi tip ljudi su farizeji i pismoznanci, a oni su ortodoksni Židovi, u ulozi starijega sina.

Mlađi sin prepoznaje ljubav Oca, dok Stariji vrši sve zakone i propise, i ne poznaje  ljubav nego samo Zakon. On misli da ima sva prava.

Odatle pobuna, on se ne buni protiv mlađeg brata, nego protiv Oca koji ljubi i prašta. Napuštanje propisa:“Oko za oko, zub za zub…“ starijeg je sina nepravda Oca izbacila iz kuće.

Ovdje je riječ o ljubavi i zakonu, i samo je Otac pozitivni lik.

Isus jasno tvrdi: niti iza jednog ne možemo stajati. Mlađi sin, živio je život koji nije bio život, nego smrt. Smatrao je ono životom, što život nije. I to Otac tvrdi: „Ovaj  tvoj brat bijaše mrtav i oživje“. A stariji sin se buni protiv milosrdnog Oca koji po njegovu sve prašta i čini nepravdu prema njemu.

Zaključak je jasan!

Bog je dobar!

On je davatelj života. Mi imamo pravo na očevu ljubav! On tvrdi Starijem sinu: Sve moje tvoje je! Ali prihvati i  ZAKON LJUBAVI  kao nadopunu Starom Zakonu.

Ova svečana gozba u drami Isusovoj koju Otac priređuje obraćenom Mlađem sinu i svim obraćenim grešnicima i poganima-neŽidovima, je KRISTOVA EUHARISTIJA.

Ona je dopuna Starom Zavjetu-Zakonu.

Ona je Ljubav Očeva i Kristova.

Ona je Novi i vječni savez s Ocem.

           

                                                                                                         

 Župnik

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>