DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Župne propovijedi ZAPOČELA GODINA VJERE
ZAPOČELA GODINA VJERE

Sarajevo, 29. studeni 2011.
Započela Godina vjere u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je svećenicima i svim vjernicima svoju poruku kojom je obznanio da je na prvu nedjelju Došašća, 27. studenoga započela Godina vjere u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Poruku kardinala Puljića, koja nosi nadnevak 21. studenoga 2011., prenosimo u cijelosti.

Draga braćo misnici,
Draga braćo i sestre!

U jesenskim mjesecima održavamo sjednice vijeća Vrhbosanske nadbiskupije. Tako smo i ove godine 1. listopada imali sjednicu Pastoralnog vijeća, a 12. listopada Svećeničkog vijeća. Jedno od razmišljanja na spomenutim sjednicama bilo je koju temu izabrati za pastoralnu godinu u našoj Nadbiskupiji. Članovi spomenutih vijeća osjetili su potrebu drugačijeg pristupa u naviještanju Radosne vijesti i življenju vjere te predložili proglašenje Godine vjere kao odgovor na sve površnosti, pesimizme, gubitak osjećaja za čovjeka i sveto. Godina vjere pomogla bi vraćanju povjerenja u čovjeka, upoznavanju i jačanju svoje vjere u Boga i Njegovo Kraljevstvo koje je osnovni cilj naših života. U tim danima primili smo radosnu vijest da je i Sveti Otac objavio apostolsko pismo u kojem najavljuje Godinu vjere od 11. listopada 2012. do 24. studenog 2013. godine. U svom apostolskom pismu Benedikt XVI. upozorava na potrebu „ponovnog otkrivanja hoda vjere, da se otkrije draž Božje Riječi“. Vrata su nam vjere uvijek otvorena.

Mise zornice

Nalazimo se na početku Došašća, vremena intenzivnije pripreme za Isusovo rođenje. U liturgijskom duhu proživljavamo povijest spasenja, te razmatramo iščekivanje obećanog Mesije. Crkva nas kroz liturgiju (u)vodi na osobni susret s Kristom Spasiteljem, kako bismo u vjeri dublje proživljavali i doživljavali otajstvo Njegova rođenja. Tako se spremamo i za konačni Isusov dolazak, kad osobno ili kao ljudski rod, trebamo zakoračit iz vremena u vječnost.

U tom hodu kroz Došašće, liturgija nam stavlja pred oči proroku Izaiju, preteču Ivana Krstitelja i Blaženu Djevicu Mariju po kojoj se dogodilo utjelovljenje i rođenje Isusa Krista.

U svjetlu tog Otajstva, ovim pismom objavljujem naše nastojanje kako bismo započeli pastoralne aktivnosti u pripravi da zajedno s cijelom crkvom proslavimo Godinu vjere koju je Sveti Otac najavio.

Sakrament pomirenja

Vjerujem da će se u svim našim župama nastaviti tradicija pobožnosti slavlja Misa zornica. One pomažu rastu vjere i većoj otvorenosti srca. Upravo u tako ojačanoj vjeri i raspoloživosti srca za ljubav, imamo mogućnost dublje i bolje priprave za Otajstvo rođenja Gospodinova. Neka pobožnosti zornica priprave duše na temeljitu i čestitu ispovijed koja je istinsko pomirenje s Bogom. Takvo pomirenje traži i vjerničko izmirenje u obitelji i jednih s drugima.

Osobna i obiteljska molitva i nedjeljna Misa

Kako je molitva „disanje vjere“, neka ovo vrijeme, kao i naš hod u Godini vjere, bude vrijeme zaživljavanja redovne osobne i zajedničke (obiteljske) molitve. Tom molitvom činimo Isusa prisutnim u našoj sredini jer je obećao svoju prisutnost kad god smo u Njegovo ime okupljeni.

Vjera ojačana molitvom svjedoči se i slavljem nedjeljne sv. Mise. Neka nam nedjelja, uistinu, postane Dan Gospodnji, kada ćemo se kao zajednica približiti Bogu i jedni drugima te na taj način izgrađivati zajedništvo vjere u obitelji i u župi.

Upoznavanje svoje vjere

Da bi se raslo i sazrijevalo u vjeri, vjeru je potrebno poznavati. Taj put rasta u vjeri višestruk je, kako na osobnom, tako i na zajedničkom planu. Ovim pismom pozivam svaku obitelj, ali i župske zajednice, da si uzmu u zadatak cjelovito pročitati i proučiti Katekizam Katoličke Crkve. Župnike molim da pomognu obiteljima nabaviti Katekizme Katoličke Crkve. Također ih pozivam neka u župi svake nedjelje organiziraju zajedničko čitanje spomenutog Katekizma, barem Sažetak (Compendij). Može se organizirati i, posebno po staležima, čitanje i upoznavanje Katekizma, kako bi svatko od nas upoznao i znao obrazložiti ono što vjeruje. Ukoliko ne bude obuhvaćeno sve u Došašću, može se nastojati kroz ovu godinu poraditi u više navrata i na više načina, da cijela zajednica putem Katekizma upozna sadržaj svoje vjere.

Katolički tisak i Sveto Pismo

Živimo u vremenu digitalizacije koje je prepuno informacijama i brzog ritma što nam „pere pamćenje“. Zato bi valjalo, u hodu rasta u vjeri, posegnuti za našim katoličkim tiskom koji je na svoj način „propovjednik u kući“. Uz katolički tisak tu su i razne katoličke knjige koje nas mogu uputiti u produbljivanje osobne vjere. Na taj način rastemo u spoznaji vjere ali i gajimo kulturu čitanja, što je posebno pomagalo životu Crkve u našem narodu.

Posebice, u srce svakog od nas, stavljam čitanje Svetog Pisma u kojem nam se Krist na najjednostavniji i najjasniji način predstavio. Budimo svjesni da, pravoga i cjelovitoga poznavanja Krista i Njegova Kraljevstva, nema bez dobrog poznavanja Svetog Pisma kako nas uči i naš sunarodnjak sv. Jeronim.

Blaženi papa Ivana Pavao II. odobravajući Katekizam Katoličke Crkve piše: „Čuvati polog vjere jest poslanje koje Gospodin povjerio svojoj Crkvi, i ona ga neprestano ispunja“. To je napisao 11. listopada 1992. godine. Njegove riječi i danas odjekuju i našom mjesnom Crkvom koja želi ispuniti poslanje koje joj Gospodin povjerio. Svi smo odgovorni u tom poslanju. Zato pozivam sve svećenike, redovnike i redovnice, sve katehete i katehistice, kao i sve obitelji da uložimo sve napore i ljubav prema svojoj vjeri te da je istinski upoznamo, produbljujemo, svjedočimo i od nje živimo. Mariju, Majku Utjelovljene Riječi Božje, iskreno i djetinjski molimo da budemo „poslušni u vjeri“, kako je ona bila surađujući s Duhom Svetim. Neka nam isprosi Duha Božjega koji će nam rasplamsati srca i umnožiti vjeru.

Sve Vas iskreno pozdravljam i na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova da se što bolje pripravite na Otajstvo Rođenja Isusa Krista, kako bi se rodio u Vašim srcima i obiteljima. (kta)

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>