DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Župne aktualnosti Župa Partner Partnerstvo župa Lug – Brankovići i Spittal
Partnerstvo župa Lug – Brankovići i Spittal

Partnerstvo župa Lug – Brankovići i Spittal je dio projekta partnerstva između Vrhbosanske nadbiskupije i austrijske biskupije Klagenfurt/ Gurk. To je projekt pokrenut početkom 2005.g. s ciljem međusobne obogaćivanja, suradnje, razmjene iskustava, itd., utemeljen na povijesnoj i kulturnoj povezanosti BiH i hrvatskog naroda s Austrijom.

Već je realizirano više posjeta koje su urodile plodovima. Tako je ovu župu 26. kolovoza 2005.g. pohodilo izaslanstvo partnerske biskupije Klagenfurt/ Gurk na čelu s biskupom Schwarzom. U sastavu ranije navedenog izaslanstava bili su koordinator za partnerstva u biskupiji Klagenrfurt vlč. Marketz, voditelj Hrvatske misije u Klagenfurtu – pokojni fra Mate Pranjić i drugi svećenici. To je bio dio trodnevne posjete našoj Nadbiskupiji, koja je započela baš u Lug – Brankovićima. Tom prigodom je biskupu Schwarzu predstavljen mladić Ivo Jakić koji želi studirati teologiju i postati svećenik partnerske biskupije Klagenfurt.

15. i 16. listopada 2005.g. ovu župu je posjetila osmočlana delegacija partnerske župe Spittal, na čelu sa župnikom, dr. Engelbertom Guggenbergerom. To je tim najužih župnikovih suradnika. Gosti iz Spittala su upoznali partnersku župu iz prve ruke.  Bili su oduševljeni vjerom ovog puka i živošću župne zajednice.

Ovo su uzvratni posjeti našoj Nadbiskupiji i župi. Naime, izaslanstvo naše Nadbiskupije na čelu s Uzoritim Vinkom kardinalom Puljićem, je boravilo u Klagenfurtu koncem ožujka 2005.g. Kasnije, 24. i 25. rujna izaslanstvo župe Lug – Brankovići, predvođeno župnikom Šimićem je posjetilo Spittal prigodom svečanog blagoslova novih orgulja.

11. lipnja 2006.g. je proslavljen dan partnerske župe Spittal, gdje su liturgijsko pjevanje na svečanoj svetoj misi animirali članovi mješovitog župnog zbora „Don Luka Janjić“ iz Lug – Brankovića.

Valja istaknuti da je ovo projekt vrijedan pažnje i truda. On jamči međusobno obogaćivanje na temelju povijesne i suvremene povezanosti, a putem učenja iz evidentnih različitosti u kojima Crkva u Austriji i BiH živi i radi.    


Početak partnerstva Župe Lug Branković i Župe Spittal


Partnerski župnik Župe Spittal


Druženje sa gradonačelnikom Spittala


Presskonferenz partnerskih Župa


Predaja poklona domaćinu


Večernja šetnja Spittalom

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>