DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Krizma 2009.

Pozdrav Uzoritom kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu vrhbosanskom, u ime krizmanika 2009.godine u župi Lug-Brankovići

 

 „Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.“ (2 Kor 3, 17) 

            Uzoriti oče kardinale!

            Radosna srca  pozdravljam Vas u ime 92 mladih župe Lug- Brankovići koji stoje ovdje pred Vama i mole da ih primite, blagoslovite i opečatite Duhom Svetim. 

            Pozdravljam Vas i u ime cijele župne zajednice svetog Ivana Krstitelja Lug – Brankovići  koja nas je odgojila i s kojoj smo se pripravljali za sakramente kršćanske inicijacije.

            Kako ćemo u sakramentu potvrde biti pomazani Duhom Svetim, tako smo htjeli da i u pripravi za ovaj divni sakrament  budemo vođeni Duhom Svetim. U toj smo snazi prošli duhovnu pripravu kroz cijeli mjesec svibanj , u molitvi Majci Božjoj. Tu smo pripravu okrunili zavjetnim hodočašćem Gospi Kondžilskoj, gdje smo željeli i Vama dati podršku u svim nastojanjima da ohrabrite mlade da žive snagom Duha Svetoga. Dobro smo upamtili poruku Vaše propovijedi koja poziva na odricanje od svake sebičnosti i uskogrudnosti.

             Danas s Vama želimo moliti darove Duha Svetoga koji su nam potrebni i milost da snagom Duha uvježbavamo postojanost u ljubavi, radosti, miru, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti. 

            Iskusili smo kako nas Duh Sveti poziva da radimo na sebi. Zdrava uzdržljivost nas vodi u slobodu Duha i oslobađa od robovanja.  U slobodi duha, molimo Vas da nam udijelite pečat Duha svetoga i uvedete nas u puno zajedništvo Crkve. Neka nas Duh Sveti uvede u novi zanos vjere i služenja zajednici, kao ono kad su učenici Kristovi doživjeli snagu Duha kad se protreslo mjesto na kojemu su bili (Dj 4, 31).

Za taj dar molitve s nama, a isti Duh nek' i Vas uzdrži u snazi Duha  i tjelesnom zdravlju. Živjeli i dobro nam došli! 

                                                                                                                                                                  Martina Jukić i Magdalena Rajković 

 

SVETA  POTVRDA

( 28. lipnja 2009. ) 

            Krizma, potvrda, pečat dara Duha Svetoga, kako tko zove, ali krasili su današnji dan.

            Danas devedeset i troje naših krizmanika postaju punoljetni u vjeri.

            Danas okićeni bjelinom svoga odijela i bjelinom duše dočekuju dragog nam gosta, uzoritog Vinka kardinala Puljića.

             Bliži se polako i deset sati, Kardinal samo što nije stigao. … i dolazi, uvijek drag i nasmijan, dobrodošlicu u ime krizmanika su uputile Martina i Magdalena. Nakon dočeka svi krizmanici, svečano ulaze u crkvu i slijedi ono najmanje zanimljivo, ispit. Malo treme i bojazan od pitanja, i nadanje „neće valjda mene pitati“ su brzo prošli.

            Krizmanici su na sva pitanja znali odgovore jedino je kumovima bilo dosadno jer Kardinal je obećao njih pitati ako kumče ne bi znalo.

            Sat vremena brzo prođe, slijedi procesija s našim krizmanicima i svečana sveta misa.   Crkva je odisala skrušenošću i pobožnošću naših krizmanika. Tako da su riječi propovijedi dopirale do svakog krizmanika, svatko za sebe je mogao pronaći životnu pouku. U godini svetoga Pavla idimo Pavlovim stopama, slijedimo njegov put vjere. Budimo dosljedni onoga što jesmo, budimo pravi kršćani primjerom, okupljajmo se nedjeljom oko Isusova stola. To je snaga naše vjere, uskrsli Krist, svjetlo u život koje neprestano svijetli. Nosimo ovo znanje koje smo stekli, pripremajući se za krizmu, kroz život. Budimo poslušni svojim roditeljima oni u sebi nose govor srca, govor ljubavi. Roditeljsku propovijed ćemo uvijek zapamtiti, to je propovijed ljubavi. I kad nas svi napuste i iznevjere stoji ono Vjera te je tvoja spasila. S Vjerom sve možemo. Nakon ove okrjepe za dušu uslijedio je sami čin svete potvrde, primanje pečata dara Duha Svetoga. Danas krizmaniče postaješ odgovoran za svoj život, za svoju vjeru, sve ono što si naučio prenesi na druge, svjedoči vjeru, svjedoči ljubav svojim zalaganjem, svojim životom. Budi pravi kršćanin, riječju, primjerom, vjerom i djelom.

            Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje, jedan spomen našeg života u ovoj župnoj zajednici. Na kraju ostaju sjećanja i fotografije. Vrijeme je prošlo i od moje krizme, one godine kada su se neki od ovih današnjih krizmanika rodili ali sjećanja su još sasvim živa i svakog se detalja sjećam, svaku krizmu uspoređujem sa svojom.

            Moja je krizma najbolja bila! Pa svi će reći tako i za svoju krizmu. Ako me brojanje ne vara ovo je sedma krizma u našoj župi. O simbolici broja sedam u Bibliji ne treba ni govoriti ali neka prate naše krizmanike Sedam darova Duha Svetoga, neka ih prate i pomognu im kroz život. Nakon ove naše zajedničke svečanosti, svatko je ponio ponešto lijepo i za obiteljski stol u svojim domovima. Mi smo svoju svečanost nastavili u ugodnom ozračju blizine i druženja s našim Kardinalom. Uz ručak i neobvezne teme, pokoju šalu, kavu za razgovor, prođoše i poslijepodnevni sati. Kardinal je put nastavio prema sjevernijim dijelovima nadbiskupije a kada je naše zvono ispratilo Kardinalov odlazak mi smo još malo sjeli da sredimo dojmove.   Bilo je lijepo. S time smo se svi složili. Sa sobom ću ponijeti riječi iz današnjeg Evanđelja „Vjera te je tvoja spasila!“, riječi koje vrijede za život. 

                                                                                                                                                                                              Tanja

 

Zahvala nakon krizme 

            Poštovani oče Nadbiskupe, uzoriti Kardinale Vinko.

            U ime krizmanika, njihovih kumova i nas roditelja zahvaljujemo Vam. Zahvaljujemo što ste danas svojim dolaskom i dijeljenjem sakramenta potvrde opečatili i u vjeri utvrdili ove mlade ljude. Od danas su oni, i službeno, sposobni pokazati i braniti svoja vjerska uvjerenja. Oni su zreli kršćani. Naša župna zajednica i mjesna Crkva osnažene su njihovom mladošću i darom Duha Svetoga, kojega su po Vama primili.

            Sada im predstoji priprava za slijedeće sakramente; a prije svega ženidbu i svećenički red. Među krizmanicima tinja plamen duhovnih zvanja. Primljeni Sakrament  krizme neka ga rasplamti, Bogu na slavu, a našoj zajednici na ponos. Ostali neka budu dobri ljudi-kršćani i nastave graditi ovu svoju Župu i mjesnu Crkvu, na ponos svom Hrvatskom rodu.

            Zahvaljujemo našem Župniku Matiji i vjeroučiteljima na višegodišnjem trudu katehizacije kako bi ove mlade ljude pripravili za krizmu.

            Oni koji odgajaju uvijek se interesiraju kakvi su po okončanju  odgoja njihovi učenici. Isto tako Vas će interesirati kakvi će kršćani biti ovi krizmanici.        Sjetite ih se (i)  u svojim molitvama: neka ih ovaj dar Duha Svetoga razvija i neka rastu u  znanju.

            I naša zajednica će moliti za Vas. Moliti: da se ne umorite darove Duha svetoga dijeliti i svojim pastirskim pohodima poticati ove krizmanike i nas vjernike na bliskost Bogu i ljudima.

Neka Vas Bog blagoslovi. Molimo Vaš blagoslov. 

Lug-Brankovići 28.06.2009 god. 

Perica i Dubravka Jukić




 

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>