DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Naslovna Struktura Župe Liturgijska zajednica
Liturgijska zajednica

Čitač ima u euharistijskom slavlju vlastitu službu koju valja da vrši sam, pa i onda kada su prisutni službenici višeg stupnja»   

OPĆA UREDBA RIMSKOG MISALA, br. 34

Osnovu čini zajednica liturgijskih čitača kojih ukupno ima 18.

To su vjernici laici koji su primljene darove i stečene sposobnosti stavili na raspolaganje Crkvi, kako bi pružili svjedočanstvo navjestitelja i apostola Riječi Božje. Od svoga nastanka pa do danas župa Lug – Brankovići osobito skrbi za stalnu pripravu, odgoj i izobrazbu liturgijskih čitača. Rezultat toga su tri skupine liturgijski čitača koji podijeljeni prema starosti i napredovanju u službi.

Prvu temeljnu skupinu čine stariji čitači koji su zrele dobi i u ovoj službi imaju veliko iskustvo. Njih je ukupno 15. To su sljedeći: , Zorica Grlić rođ. Kajić, Martina Jukić,  Marina Miličević rođ. Slišković, Magdalena Rajković, Tanja Slišković i Kristina Tomas r. Markanović 

Oni čitaju liturgijska čitanja  na nedjeljnim i blagdanskim pučkim svetim misama.

Drugu skupinu čine na ranoj sv.Misi  čitači koji su primili sakrament potvrde i  koji su uspješno prošli tečaj za osnovnu formaciju liturgijskog čitača koji se organizira svake godine u tijeku  mjeseca svibnja. Oni čitaju na ranim svetim misama nedjeljom i blagdanom. Njih je 5. To su sljedeći: Gabrijela Tomas r. Bošnjak, Anita Pavlović, Marija Marković, Ana Marković, Katarina Filipović,  Martina Markanović, .

Treću skupinu čine najmlađi, većinom prvopričesnici, pripravnici koji su polaznici tečaja za službu liturgijskog čitača.   
Zajednica održava redovito susrete dva puta godišnje, mjesečne duhovne obnove i spomenute formativne susrete kroz mjesec svibanj za mlađe članove.

Pri zajednici djeluje i skupina za izradu župnih zidnih novina na oglasnim pločama u župnom pastoralnom centru. Ona ima četiri člana: Martina Jukić,  Marija  Marković i Magdalena Pranjić,Marija Filipović .Ova skupina se sastaje uoči nedjeljnih i drugih blagdanskih okupljanja župne zajednice kako bi istaknula važne obavijesti, aktualnosti i događaje iz života župe, Vrhbosanske nadbiskupije i Crkve uopće.

Radom liturgijske zajednice koordinira pastoralna suradnica u župi prof. Marjana Antolović.od srpnja 2010. kordinator je Župnik


 

 

 

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>