DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Vijesti

U nedjelju 28. srpnja 2013. vlč. MARKO JUKIĆ, mladomisnik naše Župe, slavi u 11:00 sati svoju MLADU MISU. Mladomisniku čestitam!
******
Dana 19. srpnja 2013. naša župljanka ANA IVEŠIĆ r. Dragičević stradala je u saobraćajnoj nesreći prelazeći magistralnu cestu kod svoje kuće u Komšiću.
******
Dana 14. srpnja 2013. umrla je naša župljanka PAVA BUDIM iz Luga. Sprovod će se održati 15. srpnja 2013. u 14:00 sati na groblju G.Goliješnica.
********
Dana 11. srpnja 2013. umro je naš župljanin ŠIMO ANTOLOVIĆ iz Komšića. Sprovod će se obaviti 12.srpnja 2013. u 17:00 sati na groblju Komšić.
*******
Na dan Majke Božje Bistričke 13. srpnja 2013 u 19:00 sati služit će se sv. Misa za sve poginule iz naše Župe u postrojbama NDH.
********
Na Petrovo 29. lipnja 2013. u sarajevskoj katedrali zaređen je za svećenika naš župljanin vlč. MARKO JUKIĆ.
*******
U utorak 4. lipnja 2013. naši umirovljenici imaju piknik druženje na Rekreacijskom centru.
******
Dana 19. svibnja 2013. Obitelj Josipa Lovrić i Emanuele r.Troglić krstila je svoje prvo dijete IVANA.
*******
Proljetni jednodnevni bravak naših sedmaša i osmaša na REKREACIJSKOM CENTRU. (18.svibnja 2013)


******
Dana 10. travnja 2013. postavljena su Spomen obilježja u grobljanskim kapelama svim mučenicima i žrtvama (123) iz vojnih postrojbi NDH 1941-1945. s teritorija župe Lug Brankovića.
Stradale i nestale vojnike NDH i SPOMEN OBILJEŽJA možete pogledati na linku POVIJESTI ŽUPE.
********
Dana 7. listopada 2012. postavljeno je u crkvenom parku brončano poprsje DR. MARKU JOZINOVIĆU, vrhbosanskom nadbiskupu i utemeljitelju naše Župe. Spomen obilježje izradio je akademski kipar Josip Marinović iz Zagreba. Granitno postolje kao dar izradila je klesarska radnja Antuna Sinanovića. Tko želi više saznati o nadbiskupu Jozinoviću neka otvori link DOGAĐANJA.
**************
Dana 13.srpnja 2012. na blagdan MAJKE BOŽJE BISTRIČKE u 19:00 sati služena je Sveta Misa za sve stradale vojnike HRVATSKE VOJSKE u Drugom svjetskom ratu i poraću. Hrvatska vojska u NDH bila je zavjetovana Majci Božjoj Bistričkoj. Iz naše župe ima 124 osobe stradale i nestale, što iznosi trinaest posto tadašnjeg stanovništva. U Svetoj Misi sjetit ćemo se i pokojnog PROF. DR. KRUNOSLAVA DRAGANOVIĆA koji je po odredbi crkvenih vlasti imao zaduženje zbrinuti sve prognane i izbjegle iz Domovine Hrvatske. Prema izvještajima Vatikanske diplomacije bio
je to jedan od najzaslužniji Hrvata dvadesetog stoljeća. Spasio je 47.000 tisuća Hrvata. Više o pokojnom Draganoviću čitajte na linku DOGAĐANJA.

NAJAVE

PASTORALNI KALENDAR ZA kolovoz 2013.

NAJAVA

1. kolovoza - Umirovljenički dan - žene. Sportske zajednice V i VI. raz. u 12:30
2. kolovoza - Veliki crkveni zbor probe.u 19. sati. Rad "M Studija" u 14. sati
3. kolovoza - Mlada misa u Žepču u 10:30.Stolnotenisačka zajednica u 10 sati.Odbojka za žensku djecu u 15 sati. Odbojka za srednju školu 16:30.
4. kolovoza - Nedjelja: dosadašnji župnik MATIJA ŠIMIĆ s Župljanima  slavi Misu zahvale i oproštaja radi odlaska na novu službu.
6. kolovoza - Umirovljenički dan - muški
7. kolovoza -  Sportska zajednica II. raz. do V. razreda u 12:30 
8. kolovoza -  Zavjetni dan GOSPI OD BRZE POMOĆI- sv. Misa u 8:30. Adoracija i mjesečna duhovna obnova za Župnu zajednicu. Umirovljenički dan - žene. Sportske zajednice V i VI. raz. u 12:30
9. kolovoza - primopredaja je Župe od strane odlazećeg Župnika i novog župnika vlč. Franje Ivandića.
11. kolovoza - Uvođenje novog Župnika u Župu pod sv. Misom u 11:00 sati.

Poštovani Čitatelji: daljne najave slijediće od novog Župnika.


 

ZAJEDNICE U ŽUPI

1.Vrtić "Ivančica"
2.Predškolska zajednica"Pačja škola"
3.Predpričesna zajednica(3.r.)
4.Prvopričesna zajednica (4.r.)
5.Postpričesna zajednica (5.r.)
6.Krizmenička zajednica (6.7.8.r)
7.Ministrntska zajednica
8.Liturgijska zajednica
9.Liturgijski mali zbor
10.Liturgijski veliki zbor
11.Molitvena zajednica
12.Biblijska zajednica
13.Uređivačko-novinarska z.
14.Studentska zajednica
15.Samaritanska zajednica
16.Volonterska zajednica(volonteri u upravi i održavanju objekata)
17.Pastoralna z.vijeća i suradnici.
18.Radna zajednica u Centru.
19.Malonogomet k..KML-liga
20.Malonog.klub za osnovce
21.Malonog.klub za srednjaše
22.Solnotenski klub za osnovce
23.Stolnotenski klub za sred.
24.Odbojkaški k.za srednj.ž.
25.Odbojkaški klub za osnovce
26.Boćarski klub vanjski i dvoranski
27.Šahovski klub umirovljenika
28. ZAJEDNICA MLADIH "AGAPE" 
Napomena: Svi klubovi su Župski i treniraju u župskoj Sportskoj dvorani.

 

PAČJA ŠKOLA - 2012/2013.
Djeca na dočeku SVETOG NIKOLE

 
 


 

 

Trenutno aktivnih Gostiju: 8 
Naslovna
BENEDIKT XVI - PORUKA ZA KORIZMU 2013

Vjera u ljubav rađa ljubav - "I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj" (1 Iv 4, 16)
Draga braćo i sestre,
proslava korizme, u kontekstu Godine vjere, pruža nam dragocjenu prigodu za razmišljanje o odnosu između vjere i ljubavi, odnosno između vjere u Boga Isusa Krista i ljubavi, koja je plod djelovanja Duha Svetoga i koja nas vodi na jedan put bespridržajnog posvećivanja Bogu i drugima.

1. Vjera kao odgovor na Božju ljubav

Već u svojoj prvoj enciklici sam ponudio neke elemente koji pomažu shvatiti usku povezanost između tih dviju teologalnih kreposti: vjere i ljubavi. Polazeći od temeljne tvrdnje apostola Ivana: "I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj" (1 Iv 4, 16) podsjetio sam da "biti kršćanin nije rezultat neke etičke odluke ili neke velike ideje, već je to susret s događajem, s Osobom, koja životu daje novi obzor i time konačni pravac… Budući da je Bog prvo ljubio nas (usp. 1 Iv 4,10), ljubav sada nije samo 'zapovijed', već je odgovor na dar ljubavi kojom nam Bog dolazi ususret" (Deus caritas est [Bog je ljubav], 1). Vjera predstavlja onaj osobni pristanak – koji uključuje sve naše sposobnosti – uz objavu besplatne i "strastvene" ljubavi koju Bog ima prema nama i koja se u punini očituje u Isusu Kristu. Susret s Bogom Ljubavi zahvaća ne samo srce, već također um: "Upoznavanje Božjeg života put je prema ljubavi, a pristanak naše volje uz njegovu sjedinjuje naš razum, volju i osjećaj u sveobuhvatni čin ljubavi. No to nije završen proces, ljubav nije nikada 'završen' i gotov čin" (isto, 17). Zato je svim kršćanima i, na osobit način, onima koji se bave karitativnim radom potrebna vjera, ono "iskustvo susreta s Bogom u Kristu koje će u njima pobuditi ljubav i njihovo srce otvoriti za drugoga. Tako zapovijed ljubavi prema bližnjemu za njih neće više biti zapovijed koja im je naložena, da tako kažemo, izvana, već će biti posljedica njihove vjere koja se odjelotvoruje kroz ljubav" (isto, 31a). Kršćanin je čovjek koji je osvojen Kristovom ljubavi i stoga, nošen tom ljubavlju – "caritas Christi urget nos" (2 Kor 5, 14) –, je duboko i stvarno otvoren ljubavi prema bližnjemu (usp. isto, 33). Taj se stav rađa prije svega iz svijesti da smo ljubljeni, da nam je udijeljeno oproštenje, štoviše da nam Gospodin služi, onaj Gospodin koji se priginje da opere noge apostolima i prinosi samoga sebe na križu da privuče čovjeka u Božju ljubav.
"Vjera nam pokazuje da je Bog dao svoga Sina za nas i daje nam pobjedonosnu sigurnost da je zaista istina: Bog je ljubav!... Vjera, koja promatra Božju ljubav koja se objavila u probodenom Isusovu srcu na križu, rađa ljubav. Ljubav je svjetlo – u konačnici jedino svjetlo – koje uvijek iznova rasvjetljuje svijet obavijen tamom i daje nam hrabrosti potrebne za život i djelovanje" (isto, 39). Sve nam to pomaže shvatiti kako je glavni prepoznatljivi stav kršćanâ upravo "ljubav utemeljena na vjeri i njome oblikovana" (isto, 7). 

 

 

Više...
 
POKLADNI TURNIR U MALOM NOGOMETU

Dana 10. veljače 2013. u popodnevnim satima održan je POKLADNI TURNIR  U MALOM NOGOMETU u Sportskoj dvorani Lug-Brankovići. U turniru su sudjelovale tri ekipe bivših Ministranta iz Srednje škole i dvije ekipe Ministranata iz sedmog i osmog razreda. Ukupan broj Ministranata koji su igrali za ekipu i onih koji su bili u rezervi bio je 41.
Uživali smo u lijepo nogometu, lijepom broj gledatelja na tribinama i dobrom suđenju glavnog suca IVANA MILIČEVIĆA pomoćnog suca DAMIRA SOLDE.
Ekipe su predvođene kapitenima: Darka Miličevića, Ivana Sliškovića, Ivna Martinovića, Bože Markovića i Tome Jukića.
Ekipa Darka Miličevića osvojila je prvo mjesto, a drugo mjesto pripalo je Ekipi Ivna Sliškovića.
Najljepšu utakmicu odigrale su Ekipe Darka Miličevića i Ekipa iz sedmog i osmog razreda u finalu. Rezultat je bio 4:4. Mali su se borili ko lavovi, ali sreća je u penalima ipak pripala starijima.
Dečkima čestitamo!


 
DUH, DUŠA I TIJELO - TROJSTVO U ČOVJEKU

Peta nedjelja kroz godinu 2013-c

Još u Knjizi Postanka (1,26) Bog kaže: Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična...“  Bog ovdje govori u množini: „Načinimo..“, to znači da je po Bibliji Bog trojstven. On je Otac, Sin i Duh Sveti.

  • Ali i čovjek je trojstveno biće, on je duh, duša i tijelo.
  • Bog nas je stvorio trojstvene „sebi slične“.

Sveti Pavao u poslanici Solunjanima (5,23) kaže: „A sam Bog, izvor mira, neka vas potpuno posveti! I neka se cijelo vaše biće duh, duša i tijelo  - sačuva besprijekorno za dolazak Gospodina našega Isusa Krista!“
Očevidno je da Božja Riječ sadrži nadnaravnu sposobnost.
U poslanici Rimljanima (10,17) govori se da vjera dolazi od propovijedanja Riječi Božje. Riječ je sredstvo kojim Bog čini da se vjera podigne i raste. Ta je Riječ vječna. Ona je Duh i Život.
Nadalje (1,16) kaže: da je Evanđelje sila Božja na spasenje svakome koji vjeruje.
Tešku krizu prolazi prorok Izaija koji u današnjem čitanju (6,5) kaže:
„Jao meni, propadoh jer čovjek sam nečistih usana, a oči mi vidješe Gospodina nad Vojskama“.
I tek što mu užarena žerava usne dotaknu, Izaija je osjetio skidanje krivice i praštanje grijeha.
Sad sam Gospodine spreman i usne su moje čiste, a Riječi dostojne.

  • Riječ, kako to apostol Jakov kaže: ima moć  ( 1,18) rađati.
  • Riječ ima moć  (1,21) spašavati naše duše.
  • Riječ ima moć iscijeliti naše tijelo ( Ps 107,20).

Sveti Pavao u poslanici Korinćanima (15,1-3)  kaže: „ Braćo, dozivljem vam u pamet evanđelje koje vam navijestih, koje primiste, u kome stojite, po kojem se spasavate, ako držite što sam vam navijestio..“
Bog je Duh, - Bog je Riječ – (Iv 4,24) i jer smo rođeni od Duha, mi smo također duh ((3,6). I onoga trenutka kada postaneš po krštenju nanovo rođen, Duh Božji dolazi da te obnovi, da se nastani u tvome duhu.
Tvoj duh postaje novo stovrenje u Kristu Utjelovljenoj Riječi Božjoj.

  • I Duh Božji svjedoči zajedno s tvojim duhom. (Rim 8,16)
  • Kroz Duha Božjeg čovjek postaje dionik božanske naravi.

Zato vjera nije samo čin razuma, volje ili emocije. Nego volja dolazi od duše i duha ili kako to Biblija govori iz srca.  Čovjek može vjerovati jedino svojim duhom. Taj Duh neprestano hrani, podržava i pomaže kako bi se održala i narasla u našem duhu. A to se događa kroz Riječ, koja je duh i život.
Svetopisamska objava i kaže:
„Riječi tvoje Gospodine Duh su i Život.“
Danas u Evanđelju (Lk 5) Isus kaže: „Izvezite na pučinu i bacite mreže za lov.“  A Šimun će:“Učitelju svu noć smo se trudili i ništa ne ulovismo.“
 
A onda mreže se trgaju od silnog ulova.
Petar, vidjevši to kaže:
„Odlazi od mene! Grešan sam čovjek Gospodine!“
Riječi Isusove, ovdje su dovoljne.  I riba je tu.

  • Isus želi da Petar Duhom bude jaki. 
  • Isus snagu svoga Duha pretače u njegovu dušu.
  • Petar će postati kanal kroz kojega Božji Duh djeluje.

Bog želi da naš unutarnji čovjek raste u snazi, i da naše srce bude ispunjeno njegovom Riječi i vjerom. 

Više...
 
POKLADNI TURNIR U STOLNOM TENISU

Dana 3. veljače 2013. u popodnevnim satima održan je POKLADNI TURNIR  U STOLNOM TENISU u Sportskoj dvorani Lug-Brankovići. U turniru su sudjelovala dva Kluba: Stolno tenisački građanski klub Žepče kojega predvodi trener MATIJEVIĆ KARLO i Stolnotenisački klub župe Lug-Brankovići kojega predvodi trener BOJAN TOMAS. Ukupan broj  stolnotenisača-sudionika na Turniru bio je 35.  
Turnir se održavao u tri klase: od  I-IV;  V-VIII  i  od I-IV srednja škola.
Pobjednik u klasi  muških od I-IV  razreda je Tomislav Tomas, a za žesnke Janica Filipović, oboje su članovi kluba Lug Brankovići
Pobjednik u klasi muški od V-VIII razreda je Ivan Rajković i za ženske Ivana Kajić, oboje su članovi kluba Lug Brankovići.
Pobjednik u klasi muški od I-IV razreda srednje škole je Ivan Jukić član Kluba Žepče, ujedno je i prvak BiH u amaterskoj ligi. Drugo mjesto osvojio je Matej Kajić, član kluba Lug-Brankovići.
Pobjednicima čestitamo! Trenerima zahvaljujemo na trudu i radu u odgoju djece. Roditeljima i vjernoj navijačkoj publici hvala. Vidimo se uskoro na sljedećem turniru.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>