DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE ŽUPE LUG-BRANKOVIĆI
VRHBOSANSKA NADBISKUPIJA!

Vijesti

U nedjelju 28. srpnja 2013. vlč. MARKO JUKIĆ, mladomisnik naše Župe, slavi u 11:00 sati svoju MLADU MISU. Mladomisniku čestitam!
******
Dana 19. srpnja 2013. naša župljanka ANA IVEŠIĆ r. Dragičević stradala je u saobraćajnoj nesreći prelazeći magistralnu cestu kod svoje kuće u Komšiću.
******
Dana 14. srpnja 2013. umrla je naša župljanka PAVA BUDIM iz Luga. Sprovod će se održati 15. srpnja 2013. u 14:00 sati na groblju G.Goliješnica.
********
Dana 11. srpnja 2013. umro je naš župljanin ŠIMO ANTOLOVIĆ iz Komšića. Sprovod će se obaviti 12.srpnja 2013. u 17:00 sati na groblju Komšić.
*******
Na dan Majke Božje Bistričke 13. srpnja 2013 u 19:00 sati služit će se sv. Misa za sve poginule iz naše Župe u postrojbama NDH.
********
Na Petrovo 29. lipnja 2013. u sarajevskoj katedrali zaređen je za svećenika naš župljanin vlč. MARKO JUKIĆ.
*******
U utorak 4. lipnja 2013. naši umirovljenici imaju piknik druženje na Rekreacijskom centru.
******
Dana 19. svibnja 2013. Obitelj Josipa Lovrić i Emanuele r.Troglić krstila je svoje prvo dijete IVANA.
*******
Proljetni jednodnevni bravak naših sedmaša i osmaša na REKREACIJSKOM CENTRU. (18.svibnja 2013)


******
Dana 10. travnja 2013. postavljena su Spomen obilježja u grobljanskim kapelama svim mučenicima i žrtvama (123) iz vojnih postrojbi NDH 1941-1945. s teritorija župe Lug Brankovića.
Stradale i nestale vojnike NDH i SPOMEN OBILJEŽJA možete pogledati na linku POVIJESTI ŽUPE.
********
Dana 7. listopada 2012. postavljeno je u crkvenom parku brončano poprsje DR. MARKU JOZINOVIĆU, vrhbosanskom nadbiskupu i utemeljitelju naše Župe. Spomen obilježje izradio je akademski kipar Josip Marinović iz Zagreba. Granitno postolje kao dar izradila je klesarska radnja Antuna Sinanovića. Tko želi više saznati o nadbiskupu Jozinoviću neka otvori link DOGAĐANJA.
**************
Dana 13.srpnja 2012. na blagdan MAJKE BOŽJE BISTRIČKE u 19:00 sati služena je Sveta Misa za sve stradale vojnike HRVATSKE VOJSKE u Drugom svjetskom ratu i poraću. Hrvatska vojska u NDH bila je zavjetovana Majci Božjoj Bistričkoj. Iz naše župe ima 124 osobe stradale i nestale, što iznosi trinaest posto tadašnjeg stanovništva. U Svetoj Misi sjetit ćemo se i pokojnog PROF. DR. KRUNOSLAVA DRAGANOVIĆA koji je po odredbi crkvenih vlasti imao zaduženje zbrinuti sve prognane i izbjegle iz Domovine Hrvatske. Prema izvještajima Vatikanske diplomacije bio
je to jedan od najzaslužniji Hrvata dvadesetog stoljeća. Spasio je 47.000 tisuća Hrvata. Više o pokojnom Draganoviću čitajte na linku DOGAĐANJA.

NAJAVE

PASTORALNI KALENDAR ZA kolovoz 2013.

NAJAVA

1. kolovoza - Umirovljenički dan - žene. Sportske zajednice V i VI. raz. u 12:30
2. kolovoza - Veliki crkveni zbor probe.u 19. sati. Rad "M Studija" u 14. sati
3. kolovoza - Mlada misa u Žepču u 10:30.Stolnotenisačka zajednica u 10 sati.Odbojka za žensku djecu u 15 sati. Odbojka za srednju školu 16:30.
4. kolovoza - Nedjelja: dosadašnji župnik MATIJA ŠIMIĆ s Župljanima  slavi Misu zahvale i oproštaja radi odlaska na novu službu.
6. kolovoza - Umirovljenički dan - muški
7. kolovoza -  Sportska zajednica II. raz. do V. razreda u 12:30 
8. kolovoza -  Zavjetni dan GOSPI OD BRZE POMOĆI- sv. Misa u 8:30. Adoracija i mjesečna duhovna obnova za Župnu zajednicu. Umirovljenički dan - žene. Sportske zajednice V i VI. raz. u 12:30
9. kolovoza - primopredaja je Župe od strane odlazećeg Župnika i novog župnika vlč. Franje Ivandića.
11. kolovoza - Uvođenje novog Župnika u Župu pod sv. Misom u 11:00 sati.

Poštovani Čitatelji: daljne najave slijediće od novog Župnika.


 

ZAJEDNICE U ŽUPI

1.Vrtić "Ivančica"
2.Predškolska zajednica"Pačja škola"
3.Predpričesna zajednica(3.r.)
4.Prvopričesna zajednica (4.r.)
5.Postpričesna zajednica (5.r.)
6.Krizmenička zajednica (6.7.8.r)
7.Ministrntska zajednica
8.Liturgijska zajednica
9.Liturgijski mali zbor
10.Liturgijski veliki zbor
11.Molitvena zajednica
12.Biblijska zajednica
13.Uređivačko-novinarska z.
14.Studentska zajednica
15.Samaritanska zajednica
16.Volonterska zajednica(volonteri u upravi i održavanju objekata)
17.Pastoralna z.vijeća i suradnici.
18.Radna zajednica u Centru.
19.Malonogomet k..KML-liga
20.Malonog.klub za osnovce
21.Malonog.klub za srednjaše
22.Solnotenski klub za osnovce
23.Stolnotenski klub za sred.
24.Odbojkaški k.za srednj.ž.
25.Odbojkaški klub za osnovce
26.Boćarski klub vanjski i dvoranski
27.Šahovski klub umirovljenika
28. ZAJEDNICA MLADIH "AGAPE" 
Napomena: Svi klubovi su Župski i treniraju u župskoj Sportskoj dvorani.

 

PAČJA ŠKOLA - 2012/2013.
Djeca na dočeku SVETOG NIKOLE

 
 


 

 

Trenutno aktivnih Gostiju: 13 
Naslovna
"HAJDMO DJECO, BOGU SVOME...."

Prva pričest u naoj župi (2. lipnja 2013.)


Pred oltar Kristov, u bijelini, čista srca, pristupili su naši Prvopričesnici, njih dvadeset šest. Dok je zbor pjevao pjesmu „hajdmo djeco Bogu svome...“ prvopričesnici su tiho ulazili u Kristov hram i odavali Mu poštovanje naklonom. Ta malena dječja srca od radosti su brže kucala jer su danas po prvi puta primila Isusovo sveto Tijelo. Prvopričesnici su u svojoj molitvi molili Isusa da im udjeli živu vjeru, čvrstu nadu i iskrenu ljubav prema svima, molili su za roditelje, za sve obitelji naše župne zajednice, za sve naše pokojne i da Isus sačuva mir, ljubav, radost i zajedništvo. Kod prinosa darova djeca su prinjela Bibliju , Kruh, Vino i Vodu. Uz Bibliju su prinjeli svoje želje da sve ono što su iz nje čuli hrabro ponesu u život i po tome žive. Kruh koji su danas prinjeli postat će Kristovo Tijelo koje će oni danas blagovati. Vino postaje Kristova krv koja će nas osloboditi od svih grijeha. U vodi Isus daje život, snagu i hrabrost da se uvijek napajamo vodom iz Kristova vrela. Danas su prvopričesnici došli Bogu svome, na Njegovu gozbu na kojoj nas hrani i sebe predaje za nas. Ljubav Božja grijehe ništi zato čisto srce Bogu dajmo i očuvajmo ga čistim neka uvjek ima dječju dobrotu i iskrenost. 

 
ZAR JE MOGUĆE NEKO DRUGO EVANĐELJE ?

Deveta nedjelja kroz godinu 2013-c

U Poslanici Galaćanima koju čitamo na današnju nedjelju čujemo:
„Čudim se da od Onoga koji vas pozva na milost Kristovu tako brzo prelazite na neko drugo Evanđelje, koje uostalom i ne postoji. Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevariti Evanđelje Kristovo.“ (Gal 1)
Je li ovo poteškoća samo u Pavlovo vrijeme?

  • Kad otvorimo Bibliju od samoga početka susrećemo vjernoga Boga.
  • U Starom i u Novom zavjetu susrećemo se s manifestacijom našega Boga, Boga koji vjerno ostaje uz ljude.

Prema izričaju starozavjetne slike o Bogu, Bog nije mušičav Bog, koji ljudima priređuje neugodna iznenađenja kako to najčešće rade ljudi, i kojega bismo se trebali plašiti.
On nije častohlepni orjentalac, kako to najčešće rade ljudi, nego je onaj koji čvrsto stoji uz svoj SAVEZ.
Pogledajmo malo i poslušajmo: U knjizi Ponovljenog zakona Mojsije govori narodu:
„Jer Jahvnio ću ime uznositi, a vi, Boga našega veličajte! On je Stijena, djelo mu je savršeno, jer pravi su svi njegovi putovi. Bog je vjeran i bez zloće, pravedan i on je pravičan.“ (Pnz 32,3)
Nije ni Psalmist nezahvalan. On u svojoj molitvi (pod brojem 31) veličanstveno slavi Boga i zahvaljuje Bogu: „U ruke tvoje duh svoj predajem: otkupi me, Jahve, Bože vjerni.“
S vjernim Bogom u Novom Savezu zaključuje se zajedništvo u pojavi Gospodina, Otkupitelja i Spasitelja Isusa Krista.
On čak postaje i naš brat!

  • Iz prekrasnih primjera Isusovih riječi, On se pokazuje kao Vjerni i Istiniti koji izvršuje volju Oca. Isus tako postaje stijena i pouzdanje.
  • Kristova se vjernost odvija sve do Križa, gdje polaže svoj život usprkos nevjeri ljudi.

I tu se iskazala odanost i potpuna vjernost Bogu.
Gospodin tim djelima čini temelj, čini čvrstu stijenu.
Poslanica Hebrjima kaže: „Čuvajmo nepokolebljivu vjeru nade jer je vjeran Onaj koji dade obećanje“ (Hebr 10,23).
Radosna vijest Evanđelja nakon uskrsnuća stvara i novi početak s kojim svijetu sviće nova zora Kristovoga svjetla.
Tako je Stvoritelj i Otkupitelj temelj i izvor savršene vjernosti.
 

Više...
 
KAD SI SRETAN....!

Dana 31. svibnja 2013. I 15 sati upriličena je priredba za kraj školske godine 2012/13 u Pačjoj školi. Za svaku pohvalu djeci koja su izvodila program. Sve je krenulo u sretnom raspoloženju jer su naši Maleni prvo otpjevali pjesmu „Kad si sretan...“ Djeca su u svojim pjesmicama odala hvalu mami i tati, prirodi, suncu... Pored malih glumaca tu su i mali DIPLOMICI. Njih 29 primilo je svoje DIPLOMICE za uspomenu na naše prve predškolske dane, na naše zajedničke radosti.
Hvala svima koji su bili dio ovoga našeg malog svijeta igre, svijeta slova, pjesme i veselja.

Više...
 
DANI STRADANJA HRVATSKOG POSAVSKOG SIGETA

Dvadeset petog svibnja 2013. hrvatski hodočasnici, iz mnogih krajeva, dođoše zagrliti ŽRTVE POSAVSKOG SIGETA u Podvučijačkoj ravnici obgrljenoj rijekom Savom i rijekom Bosnom a u zaleđu planina Vučjak. 
Sve je počelo svečanom procesijom koju sa svećenicima od crkve u Vlaškoj Maloj predvodi  BEOGRADSKI NADBISKUP STANISLAV HOČEVAR  do najvećeg grobišta Hrvatskih Domobrana gdje uz Kristov Žrtvenik počivaju mnoge žrtve stradale u strahovitoj bitci od 19. travnja do 25. svibnja 1945.

Daleko nadmoćnijem neprijatelju Hrvatski Domobrani  pružali su  otpor do posljednjeg čovjeka. Poznati broj žrtava  imenom i prezimenom je 3375, a njih  je prikupio fra Grga Vilić  prema župnim Matičnim podacima. U razgovorima s prof.Draganovićem, na Odžaku je stradalo oko 5000 Domobrana, ubijenih od strane četnika i partizana. On tvrdi da na Odžaku nisu bili samo mještani, nego je bio priličan broj onih koji su se povlačili iz pravca Dervente i tu nastavili borbu do konačnog sloma. Prema njegovim riječima na Odžaku je ostalo oko 3000 majki udovica. Otud se već dugi niz godina potiče potreba podizanja skulpture u čast MAJCI UDOVICI, koja bez ikakve potpore bilo s koje strane u poratnim godina podiže svoju  mnogobrojnu djecu.
Procesija ulaskom u prostor SPOMEN OBILJEŽJA zastaje kod KRIŽA gdje odajući poštovanje,  polažu vijence i svijeće mnogobrojne delegacije:
MZ Posavska Mala na čelu s predsjednikom Zlatkom Ercegom
Udruga ZAVJET na čelu s brigadirom Ivanom Rašić i Josipom Vidović - Zagreb
HDZ BiH na čelu s Lukom Jurićem - Odžak
Udruga BOSANSKO-HERCEGOVAČKI Hrvata – Zagreb
Predstavnici stranke HSP – Odžak
Predstavnici Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osječko-Baranjske županije.
Delegacija Ministarstva branitelja  Posavkse županije
Predstavnici HKD Napredak – podružnica Odžak
Predstavnici Udruge branitelja Novo Selo-Balegovac.


Nakon položenih vijenaca, Nadbiskup, u pratnji svećenika i Božjeg puka, moli Opijelo za sve žrtve ovih prostora.
A onda, pristupismo i KRISTOVOM ŽRTVENIKU trajno postavljenom u SKULPTURI OBLIKOVANOJ U LIKU KRŠĆANSKE KAPELE.
U uvodnom dijelu Sv. Mise domaći župnik Ivan Ravlić upućuje pozdravne riječi.
Nakon što smo čuli Riječ Božju Nadbiskup je svoju riječ utkao u jasnu poruku PRAVDE I POMIRENJE.
Evo neki Nadbiskupovih riječi koje izviru iz Poruke:

„....Gledajući u prošlost grlimo ih u Kristovoj ljubavi i samo tako možemo preobraziti prošlost i stvoriti  novu budućnost. Valja nam prijeći na Božju stranu i taj prijelaz nije miran, on je OLUJA, i nema laganog prijelaza. Tragedija nastala Adomovim grijehom nije nestala, niti će nestati, ona je osobito bila izražena u dvadesetom stoljeću. Tehnološki napredak uzdiže čovjeka kao da Boga nema. I tada stradanja postaju velika. Ali ime ŽRTVE ne smije biti zaboravljeno.
Gospode, sve je u tvojim rukama,  i ti Ostatak uzdižeš po jednoj Ženi koja s Isusom spašava svijet. Tragediji treba reći ne, a vratiti snagu NADE.  Crkva mora biti stup ISTINE, SOL I KVASAC. Mora biti  SVJETLO SVIJETU. Jedino tako može zasjati sunce pravde i pomirenja....“ istaknuo je Nadbiskup. 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © 2009 Župa Lug - Brankovici. Sva prava pridržana.

PC Projekt
?>